site logo

Frivillige i Kreftforeningen

  • Category IconInformasjon om aktivitetene
  • Category IconKurskatalog
    • Basiskurs
    • Category IconAktivitetsopplæringer
    • Ledelse av frivillige
    • Category IconAndre kurs
      • Hvordan lykkes med samvalg?
      • Category IconPraten over maten
        • Manglende matlyst
        • Matlyst og smak
        • Kosthold og fysisk aktivitet
        • Inspirasjon til gode matvaner
        • Uønsket vektoppgang og velmenende råd
        • Underernæring, senskade og ståpåvilje
        • Sykehusmat og pårørende rollen - Helge 34 har vært igjennom omfattende behandling over flere år.
        • Om filmene og tilhørende pratekort
  • Category IconFrivillighåndboken
  • Category IconKontakt
  • Category IconMin side

Matlyst og smak

Alle har opplevd å være forkjølt og kjent på hva det gjør med smak, eller vært så kvalm at matlysten er borte. Noen har opplevd dette i forbindelse med kreftbehandling. Med matlyst og smak som tema kan alle få et godt råd eller to med på veien.


Slik kan du legge opp en samling

Vi anbefaler å starte med quiz, etterfulgt av aktivitet og til slutt et fellesmåltid. Nedenfor finner du alt du trenger for planlegging og gjennomføring.


1. Quiz

Forarbeid

Skriv ut en quiz per deltaker og bestill eventuelt flere eksemplarer av brosjyren «Matlyst og smak» slik at brosjyrene kan brukes aktivt i samlingen.


Gjennomføring

Del ut quizen og la deltakerne gjennomføre – gjennomgå fasiten til slutt. 


Alternativ

  • Del ut brosjyren og la deltakerne bruke denne mens de gjennomfører quiz – gjennomgå fasit til slutt.
  • Quiz kan gjennomføres alene, i par eller i mindre grupper.


Bildequiz_matlyst-og-smak.pdf



2. Aktivitet – Smakstest

Kjøp inn gulrøtter (gjerne knaskerøtter), ingredienser til eller tre ferdige dressinger. Skrell og kutt gulrøtter i staver, om du har store gulrøtter, og legg dem i vann frem til servering. Om du har små gulrøtter (knaskerøtter) kan du skylle dem og sette dem i glass med vann i. Lag tre ulike dressinger, eller kjøp inn tre forskjellige dressinger. La alle få noen gulrotstaver eller knaskerøtter og en liten porsjon av hver type dressing. Når alle har smakt forteller hver enkelt hvilken smakssammensetning de likte best. Hvilken dressing vinner? Den dressingen som får flest stemmer blir kveldens vinnersmak!


Forslag til dressinger


Chilidressing

1 dl majones og 2 ts chilisaus. Rør sammen i en skål. For en friskere smak kan du tilsette en halv teskje sitronsaft.


Sennepsdressing

1 dl majones + 1 ss sennep, for eksempel dijon, pølsesennep eller grov sennep + 1 ss flytende honning. Ha alle ingrediensene i en skål og visp sammen. Om du ønsker å kan du smake til med litt sitronsaft, salt og pepper. Bruker du en søt sennep, kan du sløyfe honningen.


Sitrondressing

Revet skall fra en kvart (1/4) sitron + 2 ss sitronsaft + 1 dl majones. Vask og tørk sitronen godt. Riv det ytterste gule laget av sitronskallet på fint rivjern. Press ut sitronsaften. Ha majones i en skål. Tilsett sitronskall og sitronsaft, rør alt godt sammen. Smak gjerne til med salt og pepper.



3. Servering


Hummus

Passer godt som pålegg til brød og/eller dipp for grønnsaker.

Hummus – Film (youtube.com)


Suji ka halwa

En pakistansk versjon av semulegrynsgrøt – prøv en ny variant av en tradisjonell grøttype.

Suji ka halwa – Film (youtube.com)



Filmer


Brosjyre

Informasjonsmateriellet er gratis. Du kan laste ned eller bestille brosjyre. Institusjoner kan bestille maksimalt 100 eksemplarer per brosjyre.


Gå til bestilling for Matlyst og smak – kostråd til kreftpasienter

Previous
Manglende matlyst
Next
Kosthold og fysisk aktivitet
Powered by Tettra